Употреба на наркотици, тютюневи изделия, райски газ и др.

Уважаеми ученици и родители,
Във връзка с предстоящата лятна ваканция и осъществено журналистическо разследване и репортаж за непристойно поведение на ученици, изразяващо се в употребата на алкохол, тютюневи изделия, райски газ и други наркотични вещества и субстанции, които са посещавали детска дискотека в интервала между 18:00 и 22:00 часа напомняме:
– Нормата на чл. 5б от Закона за закрила на детето – пълна забрана за предлагането и продажбата на малолетни и непълнолетни на алкохол, цигари и други изделия за пушене, както и райски газ и други наркозависими вещества.
– Спазване на „вечерен час“, регламентирано в чл.8 от Закона за закрила на детето и чл. 5а от Наредбата за специализирана закрила на деца на обществени места, според което родителите, настойниците или тези, които полагат грижа за детето, следва да го придружат на обществени места след 20:00ч, ако детето не е навършило14- годишна възраст, а ако е навършило14 години, да бъде с дееспособно пълнолетно лице, което да бъде придружител, като удостоверяват това му качество с декларация по образец;
– Недопустимо е допускането на малолетни и непълнолетни до обществени места, в които се представят програми с еротично или порнографско съдържание, както и в игрални зали, казина и друго обекти с хазартна насоченост, съгласно Наредбата за специализирана закрила на деца на обществени места.
Всяко дете, което не е спазило едно от горепосочените наредби, попада в риск според Закона за закрила на детето и трябва да се уведоми ДАЗД и/или „Социално подпомагане“.
Предвид започващия летен сезон апелираме към осведоменост на родителите и учениците и спазването от страна на учениците на морално-етичните норми на поведение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *